De Verpleegassistent
De verpleegassistent biedt zorg en ondersteuning op basis van het zorg-/ en leefplan. Ze maakt gebruik van haar kennis over stoornissen, beperkingen, functionerings-problemen en ziektebeelden van zorgcategorieën in de thuiszorg en het mogelijk naast elkaar bestaan van zelfzorgtekorten. Verder ondersteunt zij de zorgvrager bij persoonlijke verzorging. Zo ondersteunt ze bij wassen, aan- en uitkleden, aanbrengen van elastische kousen, uiterlijke verzorging, het gebruik van hulpmiddelen, de uitscheiding, bewegen, verplaatsen, het waak- en slaapritme en algemeen welbevinden. Verder ondersteunt zij bij het eten en drinken, stimuleert de eetlust en hanteert voedings-en dieetvoorschriften. De verpleegassistent signaleert en onderneemt actie bij onvoorziene- en crisissituaties zoals verslikking, verwonding, vergiftiging, ademstilstand of circulatiestilstand. Tenslotte ondersteunt de verpleegassistent steunt bij wonen en huishouden.
Werving en selectie van Verpleegassistent Studenten
Voorwaarden om toegelaten te worden:
- Diploma Bejaardenverzorger
- 2e leerjaar Mulo succesvol afgerond
- 3e leerjaar LBO B/C succesvol afgerond
- 3e leerjaar LBO T/V AE stream succesvol afgerond
- LBO A diploma
Inschrijving
Fase 1
Voor de inschrijving dient de student de volgende bescheiden te overleggen::
- Het inschrijfformulier
- Kopie van het laatste rapport
- Een uittreksel uit het burger register
- 2 pasfoto’s
- Gezondheidsverklaring afgegeven door het B.O.G. of de huisarts
- Verklaring van Goed gedrag afgegeven door het ministerie van
Justitie en Politie
Instap toets
Studenten zullen een instaptoets Nederlands maken. De onderdelen grammatica, schrijfvaardigheid, mondelinge taalvaardigheid en leesvaardigheid worden dan getoetst. Indien de student voor de instaptoets een zes heeft gehad zal zij worden toegelaten tot fase 2 van de werving en selectie procedure. Indien de student geen voldoende heeft gehaald zal de student een cursus “Foutloos Nederlands” volgen. Na deze cursus succesvol te hebben afgerond mag de student naar fase 2.
Fase 2
In deze fase zal nagegaan of alle documenten reeds verkregen zijn en ingeleverd zijn. Op basis van de resultaten van de instaptoets zal de student worden toegelaten tot de module sociale en beroeps vaardigheden en de Thuiszorg sector.
Fase 3
Het onderdeel beroepsvaardigheden en sociale vaardigheden richt zich op persoonlijkheidsontwikkeling en beroepsvaardigheden om een baan te vinden en te behouden. Het onderdeel gedragscompetenties komt ook voor gedurende deze module. Studenten ontvangen dan het studentenhandboek van KCL waarin alle regels van het instituut zijn vastgelegd. Studenten zullen dan voor de eerste drie maanden geobserveerd met behulp van het gedragscompetentie formulier door de docenten bij wie zij gedurende deze maanden les hebben gevolgd en medestudenten waaarmee zij de afgelopen periode samen les hebben gevolgd. Studenten die niet voldoen zullen de module opnieuw moeten doen. Indien de student nog steeds geen vorderingen maakt zal hij geadviseerd worden een andere studierichting te kiezen.
Het onderdeel thuiszorg sector handelt over het Nationale Beroepscode voor verpleegkundige en verzorgende beroepen in suriname, de kledingsvoorschriften voor verpleegkundigen en verzorgenden en de inrichting van de zorgsector in Suriname.
Indien de student het traject succevol doorloopt dan zal er de komende 8 maanden een coachingstraject worden uitgezet om de student te begeleiden naar een succesvolle studie loopbaan.
Het overzicht van de modulen en de onderdelen per module zien er als volgt uit:
- De Thuiszorg sector en sociale en beroepsvaardigheden
- Cultuur, communiceren en Rapporteren
- Anatomie, fysiologie &geriatrie
- Basis verpleegkunde
- Verzorging en gezondheid
- Psychiatrie & zwakzinnige zorg
- EHBO
- Medisch Rekenen
- Facilitaire diensten
- Nederlands
- Engels
Financieringsmogelijkheden
KCL biedt studie financiering aan haar studenten. Studenten kunnen bij de coorinator van het instituut te recht voor nadere informatie.
Kledingsvoorschriften
De studenten komen in het KCL uniform gekleed en dienen zich verder te houden aan de kledingsvoorschriften voor verplegende en verzorgende beroepen zoals aangegeven door Inspectie Verplegende en Verzorgende beroepen in Suriname.
Stage: Om praktijkervaring op te doen wordt u in de gelegenheid gesteld om te stageren bij partners van KCL. De stages zijn verplicht.
Het examen
Het examen is verplicht. T.a.v het examen dient elke student zich te houden aan het examen reglement.
Vervolgstudie
Studenten die deze opleiding hebben afgerond kunnen doorstromen naar de opleiding Ziekenverzorgende.
Maak jouw eigen website met JouwWeb